Hilal Bilici'nin 4 Şubat 2023 tarihli yazısı: Geçmişe Gezi
Dünya gündemi mevcut koronavirüs pandemisi nedeniyle bütünüyle değişti. Bu sorunun bir şekilde çözüme ulaşacağını ümit ederken, bundan sonra dünyanın seyrinin de değişeceği aşikâr. Ulaşım sektörü ve eğitim alanında büyük aksamalar oluştu. Aslında günlük hayatta normal sayılan her şeyin bu süresiz karantina döneminde ne kadar farklı bir konuma ulaştığı da göz ardı edilemez. Tabii bu süreç, internet sitelerine olan talebi de oldukça yüksek bir seviyeye çıkarttı. İnsanlar artık internetten alışveriş yapmaya başladı çoğunlukla, bir tür patlama yaşandı da diyebiliriz. Bu da beraberinde rekabeti ve fiyat artışını getirdi.
Koronavirüs salgını tüm çabalara rağmen, hangi biçimde, hangi ölçüde ve ne tür kaynak/kaynaklardan yayıldığı tespit edilemeyen bir salgın türü olarak hâlâ daha belirsizliğini koruyor. Bu yüzden daha önceki herhangi bir salgına benzerlik göstermemesi işleri daha da zorlaştırıyor. Nasıl bir tedavi yöntemi geliştirileceği, ne tür ilaçların kullanılması gerektiği de büyük ölçüde bilinmiyor.
Bununla birlikte devletlerde yavaş yavaş kendini daha çok belli etmeye başlayan gelir eşitsizliklerinin artması ve dolayısıyla ortaya çıkan sosyal gerilim ve çatışma potansiyeli büyük ekonomik sorunları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.
Bu süreç beraberinde büyük krizler de getirdi. Farklı meslek gruplarının büyük ölçüde etkilendiği bu süreç devam ederken insan ve toplum psikolojisinin de akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. Ücretli öğretmenler, işçiler, sağlık çalışanları, işletme sahipleri gibi çeşitli işlerde görev yapan insanlar tamamen sosyallikten kopmuş durumda. Süresiz karantina, ekonomik yetersizlik, gelecek kaygısı gibi birçok engelle karşı karşıya olmak toplum psikolojisini elbette kötü etkiliyor.
İşten çıkartılmaların dahi yasaklandığı o dönemde kimi çalışanlar zorla ücretsiz izne çıkartılıyor. İnsanlar birikimleriyle hayatlarını idameye çalışırken, devletler de bu işe bir çözüm bulma çabasına girmişti doğal olarak. Koronavirüs ile ilgili sosyal mecralarda doğruluğu kanıtlanmayan birçok bilgiye maruz kalmak, kişileri psikolojik açıdan oldukça çıkmaza sürükledi.
Paylaşılan yazılar, görseller; korku, endişe, paniğe yol açarken, olumsuz düşünceler beslenme sorunlarını da beraberinde getirdi. Toplu taşıma kullanılırken yaşanan tedirginlik, insanların sürekli telaş hâlindeyken işlerine odaklanamaması gibi birçok psikolojik sorun yaşanması hem bireyi hem de çevreyi belirsizliğe sürükledi. İş hayatında, eğitimde ve sosyal hayatlarda yaşanan ciddi değişimler uzun bir süre insanları etkileyecek gibi görünüyor.