Mahmut ÇOLAK'ın 14 Haziran 2024 tarihli yazısı: Kısa Çalışma Değişti
Bu yazımda, kısa çalışmada yapılan yeni düzenlemeden bahsedeceğim.
Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik tamamen değiştirilerek yeni metni 11 Haziran 2024 tarihinde yayımlanmış, 01 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.
Yönetmeliğin amacı; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
İşveren kısa çalışma talebinde aşağıdaki hususları belirtmek ve bildirmek zorundadır.
- Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ile zorlayıcı sebeplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu belirtmek.
- İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasını, işyeri İŞKUR numarasını ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını belirtmek.
- İŞKUR tarafından belirlenen şekilde hazırlanan kısa çalışma yaptırılacak sigortalılara ait kısa çalışma dönemi ve kısa çalışma sürelerine ilişkin bilgileri içeren listeyi bildirmek.
Kısa çalışma dönemi, kısa çalışma başlama tarihi dâhil 3 ayı geçemez.
Kısa çalışma başvurusu esnasında işyeri yönünden; işyerinde veya işyerinin bir bölümünde uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin 1/3’ü oranından az olamaz.
Kısa çalışma başvurusu sigortalı yönünden ise kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 1/3 ‘ü oranından daha az belirlenebilir.
Kısa çalışma talepleri; İŞKUR tarafından sebep ve şekil yönünden inceleme tamamlandıktan sonra iş müfettişlerince uygunluk tespiti yapılır.
Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir.
- İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması.
- Sigortalının kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması.
Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçmemek üzere, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır.
Kısa çalışma ödeneği, her ayın 5’nde aylık olarak sigortalının kendisine ödenir.
Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında 1/10’undan fazlası haczedilemez veya başkasına devir veya temlik edilemez.
Kısa çalışma ödeneği alanların, kısa çalışmaya tabi tutulduğu işyerinde iş sözleşmesinin sona ermesi, farklı işyerine nakli, iş sözleşmesinin askıya alınması, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silahaltına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması, tutuklanması, hüküm giymesi, yurt dışına çıkması, ölümü hallerinde söz konusu durumun gerçekleştiği tarih itibarıyla ödenekleri kesilir veya durdurulur. Ayrıca, geçici iş göremezlik raporu alınması durumunda raporun başladığı tarih itibarıyla kısa çalışma ödeneği durdurulur.
Sevgi ve saygılarımla.
Sosyal güvenlikle hoşça kalınız.