Bünyamin ALTINTAŞ'ın 7 Mart 2023 tarihli yazısı: Tarım notları
Kahramanmaraş depremlerinin de etkisiyle tarımsal üretim ve gıda fiyatları konusunda tehlike arz edebilecek gelişmeler yaşanıyor. Tarım ve gıda konusunda son bir haftada ortaya çıkan gelişmeleri dikkatinize sunmak isteriz.
Dünya gıda fiyatları 11 aydır düşüşte. Türkiye'de artış sürüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün derlediği Dünya Gıda Fiyatları Endeksi, Şubat ayında gerileyerek art arda 11. aylık düşüşünü yaptı. Türkiye'de ise gıda enflasyonu, yıllık yüzde 69.33 oldu.
Depremin vurduğu 11 kent, turunçgil üretiminin yüzde 60'ını karşılıyor. Deprem sonrası bölgedeki göçün artması, tarımı da tehdit ediyor. Uzmanlar, hasat yapılmazsa önümüzdeki yıl rekoltenin büyük oranda düşebileceği uyarısında bulunuyor.
Hatay'da depremlerin ardından sebze halinin kapalı olması, sulama, gübreye erişim ve işçi bulmada yaşanan sorunlar, ürünlerin tarlada kalmasına ve yeni ürünlerin ekilememesine neden oluyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.
Yayımlanan haritaya göre Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi.
Son 22 yılın en kurak Ocak ve Şubat ayını yaşayan Ege’deki barajlarda doluluk oranları düştü. 6 aylık yağış haritasında, Muğla’da bazı yerler “olağanüstü kuraklık” bölgesinde yer aldı.
Aydın genelinde beklenen yağışların yağmaması ile birlikte barajlarda seviyelerin aşağıya çekilmesi sebebiyle Aydın Ovası şimdilerde gri renge büründü. İzmir’de ise 2009’dan sonraki en kötü susuz yıl oldu.
Antalya Ticaret Borsası Hal Endeksi’ne göre; Şubat ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 109,87 olarak gerçekleşti. Miktardaki yüzde 26,13’lük azalış, fiyattaki yüksek artışın en önemli nedeni.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il tarım ve orman müdürlüklerine "acele" ibaresiyle bazı ürünlerin ihracatında düzenleme yapılmasına ilişkin yazı gönderdi.
Yazıda, Türkiye'de domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacının doğduğu belirtildi.
Bu kapsamda, taze ve soğutulmuş domates ihracatının, 14 Nisan 2023'e kadar kısıtlanması kararlaştırıldı.
Domatese 14 Nisan 2023 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine yasak getirilmesine, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden tepki geldi.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, “Domates ihracatına getirilen yasak hem ihracatçılarımıza hem de üreticilerimize tamiri mümkün olmayan hasarlar verecektir” denildi.
Tarım ve gıda alanında yaşanan gelişmeler önümüzdeki dönemde bizleri zor günlerin beklediğini gösteriyor.