Mahmut ÇOLAK'ın 26 Ocak 2024 tarihli yazısı: İşkur, İşbaşı Eğitim Programında Değişikliğe Gitti
20 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete nüshasında yayımlanan “Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile İŞKUR mesleki eğitim kurslarında ve işbaşı eğitim programlarında yararlanma koşullarını değiştirdi.
Yönetmelik değişikliği ile mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları kapsamı genişletilmiş, depremden etkilenen illerde kurs ve programları düzenleyen işverenler için kolaylaştırıcı hükümler getirilmiştir.
Yeni düzenleme ile açılan program süresinin 3 katı olarak uygulanan istihdam yükümlülüğü 2 kata indirilmiş, programlarda istihdam edilmesi gereken asgari katılımcı sayısı taahhüdü % 70’ten % 60’a düşürülmüştür.
Deprem bölgesindeki illerde Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenler için istihdam taahhüt oranı % 30’a düşürülmüş, istihdam süresi fiili kurs veya program gün sayısına eşitlenmiş, mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına günlük ödenen zaruri gider ödemeleri 850,10 TL’ye kadar ödenebilmesi sağlanmış, Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslâhiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeleri), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ise istihdam taahhüt oranı % 40 olarak belirlenmiş, istihdam süresi fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına indirilmiş, deprem bölgesindeki işyerleri için kurs ve programlardan faydalanamama yönünde uygulanan yaptırımlar kaldırılmıştır.
Kısaca özetlemek gerekirse, Yönetmelik değişikliği aşağıdaki düzenlemeleri getirmiştir.
v Mesleki eğitim kurslarının açılmasında iş birliği yöntemi dikkate alınacak ve planda yer almayan bir meslek için il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun onayıyla planda değişiklik yapılabilecek.
v Hizmet sağlayıcılarının istihdam taahhüdü oranı %60’a düşürülmüş.
v Kursiyerlerin 120 günden az olmamak üzere istihdam edilme süresi fiili kurs günü 3 katına çıkartılmış.
v İşbaşı eğitim programında katılımcıların işverenlerce taahhüt edilen oranı %60’a düşürülmüş ve 60 günden az olmamak üzere taahhüt edeceği fiili program günü en az 2 katı olarak düzenlenmiş.
v Yükleniciler bir ildeki kontenjanını başka bir ilde ve aynı vergi numarası altında yer almakta olan işyerlerinden herhangi birinde kullanabilecek.
v Devamsızlık süresinin hesaplanmasına açıklık getirilmiş, kabul edilebilir mazeret yerine geçerli mazeret getirilmiş.
v Fiili program süresinin en fazla 4 katı kadar süre içerisinde istihdam yükümlülüğü tamamlanacak, süresi 60 günden az olan programlar için bu süre 240 gün olarak uygulanacak, yüklenicilerin gerekçeli talebinin il müdürlüğünce uygun görülmesi halinde bu sürelere 60 güne kadar ilave yapılabilecek.
v Programdan yararlanamama yönünde yaptırım uygulanan işverenin; son 1 yılda yaptırım uygulanmasına neden olan programlara başlayan toplam katılımcı sayısı en az %60’nı; 60 günden az olmamak üzere düzenlenen fiili program süresinin en az 2 katı kadar süreyle aynı veya yakın meslekte istihdam ettiğini belgelemesi halinde, mali yaptırımlar saklı kalmak koşuluyla uygulanan yaptırım ve yasaklılık kaldırılacak ve söz konusu işveren yeni program başvurusu yapabilecek.
v Deprem yerlerinde kurs ve programlar yasaklılık hükümleri geçerli olmadan 31.12.2025 tarihine kadar uygulanacak ve kurs/programlarda katılımcıların en az %30’u ile %40’ı arasında olmak üzere 60 günden az olmamak üzere en az kurs/program süresi ile 1,5 katı kadar istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi 31.12.2024 tarihine kadar zorunlu olacak.
Bu düzenlemeler umarım ki; depremden etkilenen bölgelerde iş gücü piyasasının hızlı bir şekilde toparlanmasını ve nitelikli iş gücü ihtiyacının etkin bir şekilde karşılanmasını sağlar, aynı zamanda işverenlerin iş gücüne erişimini kolaylaştırarak iş arayan vatandaşlara daha fazla fırsat sunar.
Sevgi ve saygılarımla.
Sosyal güvenlikle hoşça kalınız