Mahmut ÇOLAK'ın 8 Mart 2024 tarihli yazısı: TYÇP’lilere Kıdem Tazminatı
Ülkemizde istihdamın artırılması çabaları kapsamında, İŞKUR tarafından TYÇP/TYP çerçevesinde bir dizi projeler gerçekleştirilmektedir. TYÇP/TYP her ikisi de aynı anlama gelmektedir, bazıları TYÇP bazıları TYP olarak ifade etmektedirler. Her ikisi de toplum yararına çalışma programlardır. Aralarında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Toplum yararına program; işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını amaçlayan ve bunlara geçici gelir desteği sağlayan programlardır.
Söz konusu bu faaliyetler, genellikle ekonomik kriz, özelleştirme, ekonomik yapılanma, doğal afetler ve işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, çalışma yaşamından uzun süre ayrı kalarak maddi sıkıntıya düşmelerini önlemek, çalışma alışkanlık ve disiplinlerini yitirmemelerini, kısa süreli istihdam ve eğitimlerini sağlamak için yürütülürler.
Bu genel bilgiden sonra TYÇP/TYP kapsamında çalışanlara, katılımcılara kıdem tazminatı ödenir mi? sorusuna Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 08.03.2022 tarihli bir kararı (Esas: 2022/2226, Karar: 2022/2943) ile cevap bulalım. Bu karar, 21 Mayıs 2022 tarihli 31842 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır.
Van 2. İş Mahkemesi (Tarih: 02.07.2021, Esas: 2021/259, Karar: 329) kararında; TYÇP/TYP kapsamında çalışanlara, işin sona ermesi gerekçesiyle kıdem tazminatı ödenmesine hükmedilmiştir. Bu karar kesinleşmiş, ancak Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebi nedeniyle dava Yargıtay 9. Hukuk Dairesine intikal ettirilmiştir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında özetle; TYÇP/TYP kapsamında çalışanların belirli süreli iş sözleşmesiyle istihdam edildiklerini, belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesinin fesih sayılamayacağını belirterek TYÇP/TYP kapsamında çalışanların belirli süreli iş sözleşmesinin TYÇP/TYP’ den yararlanma süresinin sona ermesi nedeniyle sonlandığı gerekçesiyle kıdem tazminatı alamayacağını karara bağlamıştır.
Ancak, bu kararda dikkati çeken bir husus şudur. Yargıtay, TYÇP/TYP kapsamında çalışanları İŞÇİ olarak kabul etmiştir. Kıdem tazminatı, İŞÇİ statüsünde belirli şartlar altında ödenmektedir.
TYÇP/TYP programı, bir defaya mahsus yapılmışsa yani tek parça halinde yapılmışsa belirli süreli sayılır ve belirli süreli işlerin sona ermesi durumunda kıdem tazminatı doğmaz, ancak birden fazla yapılmışsa zincirleme iş sözleşmesi kabul edilerek diğer şartların varlığı halinde kıdem tazminatının doğduğu hususun da bilinmesini özellikle vurgulamak isterim.
Sevgi ve saygılarımla.
Sosyal güvenlikle hoşça kalınız.