Mehmet KÜÇÜKEKEN'in 9 Kasım 2023 tarihli yazısı: Yatırım Stratejileri
Kazananlar asla pes etmeyenlerdir!
Pes edenler ise asla kazanamazlar!
Normal piyasa koşullarında her şey rutin işliyormuş gibi görünse de çeşitli algı çalışmaları, ikna yöntemleri, dezenformasyon, reklam, tehdit, spekülasyon, manipülasyon ve dolandırıcılık faaliyetleri ile haksız kazanç sağlamaya yönelik girişimler içinde bulunan ya da bulunanlar olabilir.
Enflasyon ise dar gelirli ile ücretli kesime karşı yapılan ekonomik bir darbedir.
Ülkemiz vatandaşlarının çok çok büyük bir bölümü inançlarına bağlı olarak; ticaretin iki yönü de değerlendirildiğinde hem almak ve hem satmak ile tasarruf ve mevduat yöntemlerinde FAİZ konusunda hassastır. Faiz oranlarının artırılarak cazip hale getirilmesi ve yüksek enflasyon ortamında vade farkı konulmadan yapılacak tüm ticaretlerin zarar yazması ve dahi kazancın üretim yönlü değil de faiz üzerinden daha fazla net getiri sağlaması ekonomi politikalarının amacı ve etiği yanında; yoksulluğun önlenmesi, asgari geçim standartları ışığında sosyal toplum etiği ve bireyin barınma, eğitim, yaşam hakkı doğrultusunda adalet kavramı perspektifinde Anayasamızın ruhuna aykırılıklar teşkil etmektedir diye düşünenlerdenim.
Ve yine vatandaşın ve şirketlerin DÖVİZ’i tasarruf ve yatırım aracı olarak kullanması; elinde tuttuğu döviz hangi ülkenin parası ise o ülkeye ekonomik yönden destek vermektir. Uluslararası ticaret yapan şirketler ve firmaların hesaplarında, kasalarında yeterli miktarda kaynak bulundurması faaliyetlerinin gereği kabul edilebilir bir gerçek olmakla birlikte, yurtdışı hesaplarda tutulan dövizlerin de büyüklüğü yadsınamaz orandadır.
Yastık altı diye ifade edilen, elde bulundurulan ALTIN ve değerli madenlerin finans sistemine Katılım Bankacılığı ile girmesi ve talep edildiğinde sahipleri tarafından bütünlüğü bozulmadan mevcut haliyle geri alınabilmesi ve de sistemde kaldığı sürece yatırımcının kar payı elde etmesi ülke ekonomisi için ayrı bir önem taşımaktadır. Kuyumcu vitrinlerini süsleyen, elde ve kolda takılı ziynetlerin ve evde gizli bir köşede tutulan değerli madeni varlıkların ne kişiye ne de ekonomiye bir katkısı vardır.
Ekonomi yönetimince önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarının eşgüdümünün güçlendirilmesi, mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliğin artırılması, enflasyondaki ataleti azaltıcı politikaların hayata geçirilmesi ile fiyat istikrarının kalıcı biçimde tesis edilmesi amaçlansa da: piyasada oluşan fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesinde ve ekonomik istikrarın yakalanmasında tek ekonomik çarenin Sayın Mehmet KÜÇÜKEKEN’in makro ekonomi projesi olduğu ortaya çıkmaktadır. Dünya iktisat çevrelerince de dikkati çeken proje MALİYET içermemesi nedeniyle yabancı ülkelerinin ekonomi yönetimlerinde de konuşulmaktadır.
Sayın Mehmet KÜÇÜKEKEN’in iktisat alanında geliştirdiği Dünya İktisat Tarihinde çığır açan, yeni, farklı ve gelecek Türkiye Yüzyılı’nı ekonomik olarak derinden etkileyecek olan 3 (Üç) adet Makro İktisat Projesi mevcuttur:
1. PROJE: Ülke ekonomisini FAİZ-ENFLASYON-KUR sarmalından kısa vadede kalıcı olarak çıkarmaktadır. Model ismi: "ÜRETİM MODELİ İÇ DİNAMİKLERİNDE ÇARPAN ETKİSİ OLUŞTURMA İLKELERİ İLE ARTAN İÇ TALEBİN GETİRDİĞİ REFAHIN MAKRO EKONOMİ ÜZERİNDEKİ POZİTİF YÖNLÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME ETKİSİ." adlı hemen uygulanabilir, devletimize maliyeti olmayan, hiçbir fona ihtiyaç duymadan kendi kendini finanse eden, risksiz, kalıcı etkiye sahip, FAİZ-KUR-ENFLASYON sarmalından ekonomimizi kısa vadede kalıcı olarak çıkaran, pozitif yönlü büyümeyi artırarak devam ettirecek üretim temelli makro ekonomik projedir.
2. PROJE: Rehinli Emanet Senedi Mevduat Sistemi ‘’RESMİ’’ adlı proje ile bankacılık sektörüne piyasa faizinin 1/5’i oranında düşük maliyetli fon sağlamakta, yıllık ciro ve kar oranında %100 artış sağlamaktadır. Yastık altındaki değerli madenler ekonomiye kazandırılmaktadır.
3. PROJE: Gayrimenkul sektöründeki özellikle konut stok sorunlarını kısa vadede kalıcı olarak çözmektedir.
Üç (3) proje de hemen uygulamaya alınabilir aşamada olup, BÜROKRASİ ve SİYASET yönlü bekletilmektedir. Geçen süre dikkate alındığında devletimizin ve milletimizin yüksek menfaatleri kapsamında projelerin gecikmesinden dolayı ekonomik kayıp büyüktür. Ülkemiz ekonomisinde karar vericilerin gereğini ivedilikle yapması beklenmektedir.
Ülke ekonomisine kimler, nasıl yön veriyor ve hangi kararları aldırıyor da devletin ve milletin yüksek menfaatleri nasıl gölgede kalıyor diye düşünmeden edemesek de; bazen de kanıtlayamasak dahi gerçeği süreci izleyerek bilebiliriz.
Stratejiniz piyasanın ne yapacağı değil piyasanın yapacaklarına karşı sizin ne yapacağınız üzerine olsun.
Yatırım araçlarından biri olan hisse senedi piyasası için yatırım tavsiyesi içermeyen tecrübe ve fikir paylaşımına yönelik tespitler olarak;
· İhtiyacınız olmayan şeyleri satın alırsanız, yakında ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalacaksınızdır.
· Gereksiz şeyleri almak size bir şey kazandırmaz. Bunun yerine tasarruf eder ve bu tasarruflarla yatırım yaparsanız, çok şey kazanırsınız.
· Yatırımcılar, heyecan ve gereksiz harcamaların düşmanları olduğunu asla unutmamalıdır.
· Eğer insanlığın en şanslı %1'lik kısmındaysanız, geri kalan %99'u düşünmeyi insanlığın geri kalanına borçlusunuz.
· İtibar kazanmak 25 yıl, onu mahvetmek için ise beş dakika yeter. Yatırım yaparken de öyle. Bunu düşünürseniz, işleri farklı yaparsınız.
· Yatırımcılar için ideal dönemler vardır. Korku iklimi onların en yakın dostudur.
· Yatırım yolculuğunda herkes cesurken, sen kork; herkes korkarken, sen cesur davranmalısın.
· Risk denilen kavram ne yaptığınızı bilmemekten kaynaklanır.
· Senden daha iyi ve bilgili insanlarla takılmak daha iyidir. Davranışları ve uygulamaları sizinkinden daha iyi olan iş arkadaşlarınızı seçin. Onlardan öğreneceğiniz şeyler, ileride size yol gösterici olacaktır.
· Olağanüstü yönetimlere sahip seçkin işletmelerin bir kısmına sahip olduğumuzda, en sevdiğimiz elde tutma süresi sonsuza kadardır.
· Güçlü karlılık geçmişine sahip ve baskın bir ticari ağa sahip şirketleri satın alın. Sektöründe güçlü olanları tercih edin.
· Yatırım yapmanın anahtarı, bir endüstrinin toplumu ne kadar etkileyeceğini veya ne kadar büyüyeceğini değerlendirmek değil, daha ziyade herhangi bir şirketin rekabet avantajını ve her şeyden önce bu avantajın kalıcılığını belirlemektir.
· Bir birey için oksijen neyse, nakit de bir işletme için odur. Varken hiç düşünülmez, yokken akılda kalan tek şey odur.
· Başkalarının ne yaptığına takılıp kalmayın. Aykırı olmak önemli değil ama kalabalığın takipçisi olmak da önemli değil. Kendinizi duygusal olarak ayırmanız gerekir.
· Kalabalık sizinle aynı fikirde olmadığı için ne haklısınız ne de haksızsınız. Haklısınız çünkü verileriniz ve gerekçeleriniz doğru.
· Hiçbir zaman borsada günlük para kazanmaya çalışmayınız. Piyasayı ertesi gün kapatabilecekleri ve bir yıl boyunca yeniden açamayacakları varsayımıyla satın alıp, işlem yapın.
· Yapabileceğiniz en önemli beş yatırım kendinizedir. En iyisini yapabilmek için araştırın, öğrenin ve inatçı olun.
· Çoğu insan hisse senetleriyle herkes ilgilenirken ilgilenir. İlgilenme zamanı, kimsenin ilgi duymadığı zamandır. Popüler olanı satın alıp, iyi kazanamazsınız.
· Harika bir şirketi adil bir fiyata satın almak, adil bir şirketi harika bir fiyata satın almaktan çok daha iyidir.
· Başımıza gelen en iyi şey, büyük ve iyi bir şirketin geçici olarak sıkıntıya girmesidir. Onları ameliyat masasındayken satın almak daha fazla kazanmanızı sağlar.
· Bir hisse senedine on yıl boyunca sahip olmak istemiyorsanız, beş dakika bile ona sahip olmayı aklınızdan bile geçirmeyin.
· Olağanüstü sonuçlar elde etmek için olağanüstü şeyler yapmanıza gerek yoktur. Sıradan erdemlere güvenin; sabır, disiplin ve strateji.
· Yardımcı olabilecek şeylerden biri, satın almadan önce bir hisse senedini satın alma nedeninizi yazmanız olabilir. "Ereğli Demir-Çelik’i 50000 liraya satın alıyorum çünkü…" yazın. Kendinizi bunu yazmaya zorlayın. Zihninizi ve disiplininizi netleştirir.
· Şirketin işleri iyi gidiyorsa, eninde sonunda hisse senedinin fiyatı da onu takip eder. Yapmanız gereken sabırla bekleyebilmek.
· Yatırım yapmanın tek yolu, iyi zamanlarda iyi hisse senetlerini seçmek ve iyi şirketler olarak kaldıkları sürece onlarla birlikte kalmaktır.
· Yıllık sonuçları çok ciddiye almayın. Bunun yerine dört veya beş yıllık ortalamalara odaklanın. Yatırımlarınızı uzun vadeli yapın.
· Birisi bugün gölgede oturuyor, çünkü uzun zaman önce oraya bir ağaç dikti.
· Kendi eğitiminize yatırım yaparak kendinizi ekonomik geleceğe en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz. Eğer genç yaşta çok çalışır ve öğrenirseniz, geleceğinizi güvence altına almak için en iyi koşullara sahip olursunuz.
· Kazanma hırsına kapılıp, anlamadığınız bir işe asla yatırım yapmayın.
· İşleri basit tutun ve hırslara kapılmayın. Hızlı kar sözü verildiğinde hemen "Hayır!" diyerek yanıt verin ve oradan uzaklaşın. Ev satın aldığınız gibi hisse senedi satın alın. Öyle anlayın ve sevin ki, ona sahip olmakla övünün ve mutlu olun.
Umut fakirin ekmeğidir!
Sabır ferahlığın anahtarıdır!
Doğru strateji her zaman kazandırır!
Sabır, Disiplin ve Strateji’den vazgeçmeyin!