Mehmet KÜÇÜKEKEN'in 16 Haziran 2023 tarihli yazısı
Eğitim sistemimizde mesleğini ve kariyerini belirlemede de sınav şarttır. Devlet de işe alırken sınav eder ama hayat hep zor zamanlarda sınav yapar. Kısacası doğumdan ölüme kadar herkes bir sürü zorlu sınavdan gelir geçer.
Aslında hayat acımasız bir öğretmendir; önce sınavı yapar sonra ders verir.
2023 ÖSYM sınavında ter dökecek öğrenciler için başarı dileyip, birkaç önemli bilgi verelim;
Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlamasından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları zorunludur. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacaklardır.
Ayrıca sınav süresince adayların tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.
Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir.
Sınav değerlendirmesinde 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.
Hayatımızda ise bir yalan, 4 doğruyu götürür: iyilik, sadakat, huzur ve güven.
Gelelim YYDG Sınavına: (Yalan, Yanlış, Doğru, Gerçek)
Yalanın psikolojik, sosyal ve siyasi açıdan etkilerini inceleyen birçok makale bulunmaktadır. Bu çalışmalar, yalan söylemenin bireysel olarak başkalarına zarar vermenin yanı sıra, toplumsal seviyede güvensizliğe neden olduğunu ve toplumlar arasında gerilim yarattığını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, yalan söylemenin kişisel stres, endişe ve duygusal bozukluklara yol açabileceği de belirtilmektedir.
Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumu olarak tarif edilen yanlış kelimesi ise; yanlış düşünebiliriz, yanlış anlayabiliriz ve yanlış yapabiliriz ama asla yanlış hissedemeyiz felsefesinde yer bulur.
Üniversite bölüm seçiminde yapacağınız yanlış bir tercih tüm hayalleri söndürür.
Bazen bir yanlış bir ömrü çürütür. Seçeceğiniz yanlış eş ömrünüzü heba edebilir.
Ticarette yapılan bir yanlış kazandığınız tüm paraları götürür.
Siyasette yapılan bir yanlış nice ocakları söndürür.
Trafikteki bir yanlış nice hayatları söndürür.
Bazen de bir yanlış bir doğruyu götürür. Yanlış arkadaş seçimi sizi de bitirir.
Bir yanlış bir milleti götürür. Suriye halkının Esad’ı seçmesi ve geldiği durum.
Hakimin yanlış bir kararı masum insanı ipe götürür.
Diğer yandan, doğru bilginin insanlar ve toplumlar üzerindeki olumlu etkilerine dair de araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle, herhangi bir alanda doğru bilginin sağlanması, insanlar ve toplumlar için birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar arasında daha etkin karar verme, daha doğru problemleri çözme, daha etkin iletişim kurma, daha sağlıklı bir yaşam sürme ve daha iyi bir dünya yaratma gibi faydalar yer almaktadır.
Doğruları biliyorsan, yalanları dinlemek eğlencelidir aslında…
Yanlış her zaman yanlıştır.
Doğru ise her zaman doğru değildir. Kişiye göre değişir. Gerçekte yanlış olan o kişinin doğrusu olabilir.
Unutmayalım ki, gerçek her zaman tektir!
Gerçek kavramı, genellikle varoluşçu felsefede ve bilimde ele alınır. Gerçek kavramının tanımı yapılırak insanların dünyayı algılama şekilleri tartışılır ve gerçeğin ne kadarının objektif, ne kadarının ise subjektif olduğu konuşulur. Gerçeğin neden insanlar için önemli olduğu da açıklanır.
Gerçeğin etik değeri, dürüstlük, adalet, özsaygı, güven ve diğer önemli değerlerle nasıl bağlantılı olduğu üzerinde durulur. Ayrıca gerçeğin yalan ve manipülasyondan nasıl ayrıldığına ve insanların duygusal refahlarını olumlu yönde nasıl etkilediğine de değinilir.
Ve gerçekler!
Gazi sayılmayan askerler…
Tazminat bekleyen astsubaylar…
Kadro bekleyen uzman çavuşlar…
Ekonomik gerçekler…
Tarihi gerçekler…
Uzayıp giden, farkına varamadığımız, farkında olup da söylenmeyen gerçekler…
Gerçekler acıdır!
Ve gerçekler gerçekten acıtır!