Utku KABAKCI'nın 27 Şubat 2023 tarihli yazısı: Bindik Bir Alamete…
Kaynakları sınırlı olan gezegenimizde sürekli artan nüfusumuz, bile bile lades denebilecek cinsten bir geri sayım âdeta. Küresel ısınma, karbon salınımı, iklim değişikliği, erimekte olan buzullar nedeniyle yükselen deniz seviyesi, orman yangınları, nesli tükenen canlı türleri, bilinçsizce yürütülen tarım faaliyetleri, arıtım işlemine tabi tutulmayan sanayi atıkları gibi saymakla bitmez pek çok faktör, gündelik hayatımızın olağan parçaları hâline gelirken etrafımızda olup bitene seyirci kalmak dışında bir seçeneğimiz mevcut mu? Bilindik deyişle “sade vatandaş” olarak nitelendirilebilecek bizlerin elinden ne gelir ki?
Çoğumuzun zaten bildiği birtakım önlemlerden hem acil hem de mühim olan bu konuyu gündemde tutabilmek saikiyle ilk anda aklıma gelenleri aşağıda sıraladım:
- Seyahatlerimizde uçak yerine koşullarımızın elverdiği ölçüde tren, vapur, otobüs gibi taşıtları tercih etmek
- Elektronik cihazların bekleme modunda olsalar bile elektrik tükettiğini aklımızdan çıkartmayıp kullanmadığımız zaman dilimlerinde fişlerini çekmek
- Eski modellere göre sadece daha az güce ihtiyaç duymakla kalmayıp aynı zamanda daha uzun ömürlü olan enerji tasarruflu ampullerden faydalanmak
- Evimizin dış cephe ısı yalıtımını kuvvetlendirmek
- Suyumuzu çatılara monte edilen güneş panelleri marifetiyle ısıtmak
- Bisiklete binmek, eğer sağlık durumumuz bu aktivite için uygun değilse otomobil yerine toplu taşımayı kullanmak
- Egzotik ürünlerden ziyade yerel mahsul tüketmek ve sürdürülebilir tarıma destek vermek
- Araç alırken hibrit ya da elektrikli alternatiflere yönelmek, kısa mesafeleri katetmek için yürümek
- Şehir içindeki park ve bahçeleri muhafaza etmek
- Kıyafet seçerken modası geçecek olanları değil uzun yıllar kullanılabilecek olanları satın almak
- Yoğun ölçüde fosil yakıt kullanımını finanse eden fonlar yerine yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak
- Çöplerimizi içeriklerine göre tasnif ederek geri dönüşüme katkıda bulunmak
- Belki de en önemlisi ekolojik dengenin korunması için yapılabilecekler hakkında insanlarla iletişim kurmak
Hayatınıza aksettirdiğiniz çevre dostu uygulamalardan tanıdıklarınıza bahsederek başkalarını da önlem almaya ikna etmeniz ilk bakışta göze mütevazı gelen bireysel katkınızın etki alanını genişletecektir.
Bahçe sularken, otomobil yıkarken, diş fırçalarken açık bıraktığımız musluklardan akarak heba olan litrelerce suyun en küçük katresine dahi muhtaç hâle gelmek istemiyorsak bir an evvel harekete geçmeli, yakın çevremizi konu hakkında bilinçlendirip uyarmaya başlamalıyız. Çok geç olmadan intihar sürecini durdurmalıyız.
Hepinizi, boynumuza kendi ellerimizle taktığımız kemendin ilmeğini çözmeye, çözemesek dahi en azından gevşetmeye ve rahat bir nefes almaya davet ediyorum.