Utku KABAKCI'nın 15 Ocak 2025 tarihli yazısı: Geleceği Okumak, Geleceği Yazmaktır

Belirsizlik, insan ruhuna işlemiş en derin kaygılardan biridir. Geleceği kontrol etme arzusu, insanın bu endişeyi yenebilme çabasının bir yansımasıdır. Ancak belirsizlikle başa çıkabilmek sadece dünü ve bugünü anlamakla değil, aynı zamanda yarını da öngörebilme yetisini geliştirmekle mümkündür. En isabetli öngörü ise geleceği dizayn edendir. Stratejik düşünebilme becerisi işte tam da bu noktada devreye girer. Gelecek her zaman belirsizliklerle doludur, fakat stratejik düşünme ile sis perdesi bir nebze de olsa aralanabilir.

Geleceğin inşası süreci bireysel ve toplumsal düzeyde uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve söz konusu hedeflere erişebilmek için sistematik bir yol haritası oluşturulmasını içerir. Ancak bu harita, her adımda yeniden gözden geçirilip şekillendirilebilecek esnek bir yapıya sahip olmalıdır. Geleceği dizayn etmek için sadece pratiğe dayalı zekâ değil, stratejik düşünme yeteneği de gerekir. Stratejik düşünme, öncelikle olasılıkları değerlendirmeyi, farklı senaryolar üzerinde kafa yormayı ve bu senaryolara göre modüler planlar geliştirmeyi içerir. Akıl ve zekâ arasındaki fark da burada ortaya çıkar. Zekâ genellikle anlık çözüm arayışıyla ilişkilendirilen bir kavramdır. Akıl ise bu çözümlerin uzun vadeli etkilerini ve birbirleriyle ilişkisini anlamaya yönelik bir kapasiteye işaret eder. Bu nedenle de geleceğe biçim vermek, zekâdan daha çok stratejik bir akıl yürütme ile mümkündür.  

Strateji, belirsizliğin içinde bir tür rehberlik sağlar. Bu rehberlik, geleceğe yönelik risk ve fırsatlara hazırlıklı olmamıza yardımcı olur. Önceden düşünülmüş alternatif planlar, belirsizlikle başa çıkmada en işlevsel silahlarımızdır. Yani stratejik düşünme, bütün çıplaklığı ve savunmasızlığıyla belirsizlik deryasında boğulmamak için çırpınan insanoğlunun can simididir. Her ne kadar kesin neticeler alamasak da geleceğe dair yapacağımız planlar ve alacağımız stratejik kararlar, belirsizliğin doğurduğu kaygı atmosferini ortadan kaldırmaya ve bizlerin görece daha güvenli bir hayat yolculuğuna çıkmamıza yardımcı olabilir. Çünkü belirsizlik ancak stratejik adımlarla yönetilebilir.