Utku KABAKCI'nın 7 Temmuz 2023 tarihli yazısı: Futbol ve Politika

“Futbol, asla sadece futbol değildir.” -Simon Kuper   

Futbol, tarihi boyunca insan türünün tüm içgüdülerini barındıran bir spor branşı olmuştur. Rekabet, kazanma, sevinç, mağlubiyet, üzüntü gibi duygular futbolun içinde her zaman olmuştur. Bu sebeple futbol, sadece bir spor dalı olarak görülmemelidir. Futbol üzerine düşünmek, insana dair ve ait olan duygular üzerine de düşünmek demektir. 

Futbolu politikadan politikayı da futboldan ayrı değerlendirmek hatalı olacaktır. Çünkü bu iki kurum birbirini etkilemektedir. Antonio de Oliveire Salazar’a devleti nasıl yönettiği sorulduğunda alınan yanıt: 3F olmuştur. 3F, “Fado, Fatima ve Futbol”dur. Uzun yıllar Portekiz’i yöneten bir siyasetçinin formül olarak 3F’yi ortaya koymuş olması mühimdir. Fado, Portekiz’e has bir müzik türüdür. Fatima, daha çok manevi ve teolojik olanla ilgilidir. Fakat bu formülde Fatima zamanla Fiesta (eğlence) olarak söylenmeye başlanmıştır. Bir ülkenin yönetilmesinin sırrı olarak ortaya konmuş bir formül içinde futbola da yer verilmiş olması dikkat çekicidir. 

Zaman zaman futbol, politikanın etkisi altına girmektedir. Siyaset alanında olup bitenin futbol alanında futbolda olanların da siyaset alanında bir etkisi ve karşılığı oluşmaktadır. Politik görüşler, futbol kulüplerinin özellikle de taraftar gruplarının hayatı nasıl gördüğü ve yorumladığı üzerinde belirleyici olmaktadır. Bu sebeple politikacılar, futbol alanına müdahale ederek hedeflerine ulaşmayı planlamaktadırlar. 

Politikacılar, futbolu sadece belirli bir konuya tepki gösterilmesini engellemek için kullanmazlar. Bunun yanı sıra futbol üzerinden insanların belirli bir meseleye ilişkin taraf olmasını da sağlarlar. Futbol maçlarında tribünlerde söylenen tezahüratlara ve kullanılan pankartlara bakıldığında sporun dışında siyaset alanına giren unsurların yer aldığı kolaylıkla fark edilecektir. Bu yüzden futbol kurumunu politikadan bağımsız bir alan olarak görmek eksik bir çözümleme yapılmasına sebep olur.