Mehmet KÜÇÜKEKEN'in 1 Haziran 2023 tarihli yazısı: Kutup Taklası
Kutup taklası, dünya manyetik alanının tersine dönmesidir.
Dünya'nın manyetik alanı, dünyayı uzayın zararlı etkilerinden korur. Elektrikli cihazların çalışması, manyetik fırtınalar, gök taşları ve radyasyon, manyetik alan sayesinde dünyanın yüzeyine ulaşamaz. Manyetik alanın tersine dönmesi, yani kutupların yer değiştirmesi, dünyanın manyetik alanında ani değişikliklere neden olabilir.
Öyle ki manyetik kuzey kutbundan yeraltına dalarak dış çekirdeğe ulaşan güç çizgileri, manyetik güney kutbundan yüzeye çıkarak tekrar kuzey kutbuna akıyor. Elektronları da bu akış yönünde taşıyor. Dünya’nın manyetik alanı ters döndüğünde enerji akışı da ters dönüyor.
Yerin manyetik alanı iki kutupludur.
Ancak, manyetik alanımızın iki kutuplu olmasının nedeni bizzat elektromanyetik kuvvetten etkilenen ve elektrik akımını oluşturan elektron parçacıklarının birer mikroskobik mıknatıs olmasıdır. Öyle ki elektronların da kendi çevresindeki dönme eksenine göre kuzey ve güney manyetik kutupları vardır.
Bilim adamları, dünya manyetik alanını takip ederek, magnetosphere (manyetosfer) adı verilen savunma mekanizması hakkında bilgi edinirler. Bu manyetik alan bugün korunmaktadır ve yer kabuğunun sualtı yanardağ patlamalarını, ışık olaylarını, Ay'ın uzaklaşmasını ve daha pek çok şeyi etkilemektedir.
Dikkat çeken nokta manyetik alanın hızla değişiyor olmasıdır.
Dünyanın manyetik alanı son zamanlarda hızla Rusya’ya kayıyor ve bu durum bilim adamlarınca ters dönmek üzere olduğunu gösteriyor şeklinde yorumlanmaktadır.
Acaba manyetik alanın ters dönme olasılığı nedir?
Ortalama 200.000 ile 250.000 yılda bir kutup değişimi yaşanmakta olup yaklaşık 40.000 yıl kadar önceki bir teşebbüs başarısız oldu. En son yaşanan kutup taklası yaklaşık 750.000 ile 800.000 yıl önce gerçekleştiğine göre sabit bir kutup değişimi için biraz geç kaldık diyebiliriz.
Manyetik alanın tersine dönmesi birçok etkiye neden olabilir.
Bunlardan bazıları şunlardır:
1. Elektrik kesintileri: Manyetik kutupların değişmesi, elektrik şebekelerinde kesintilere neden olabilir. Bu uzun süreli kesintiler fabrikalar, ofisler ve evlerde çalışmaların durmasına neden olabilir.
2. Radyasyon riski: Manyetik alanın değişmesi, yüksek enerjili radyasyonun dünya yüzeyine ulaşmasına neden olabilir. Bu, kansere neden olabilen DNA hasarına neden olabilir.
3. İklim değişiklikleri: Manyetik alan kutuplarındaki değişimler, Dünya'nın iklim sistemi üzerinde de etkili olabilir. Radyasyon seviyelerindeki artışlar güneş ışınlarının dünya yüzeyine ulaşmasını azaltarak daha düşük sıcaklıklara neden olabilir.
4. Uydu sistemleri: Manyetik alanın tersine dönmesi, uydu sistemlerinin de etkilenebileceği anlamına gelir. Bu, navigasyon güvenilirliğinde azalmalara neden olabilir ve uyduların ömrünü azaltabilir.
Kutup taklaları, Dünya'nın manyetik alanındaki değişikliklerin yönlerinde meydana gelir ve uzun süreli değişikliklere neden olabilir. Yine de, bu olasılığı öngörmek imkansızdır. Bilim adamları, Dünya'nın manyetik alanındaki değişiklikleri izlemektedirler ve kutup taklalarına karşı hazırlığımızı artırmak için çalışma yapmaktadırlar.
Kutup taklası ile alakalı olarak da gün geçtikçe toplumda ve sosyal medyada yorumlar, teoriler ve paylaşımlar artarak devam ediyor. Bu paylaşım ve yorumlar, Bilimin çok ilgi göstermediği ve günlük hayatımızda hep aynı gündemlerin kısır döngü şeklinde karşımıza devamlı çıkmasından kaynaklı büyük ilgi görüyor diyebilirim.
En dikkatimi çekenler;
· Kutup Taklası 2030’da olacak (2039 diyenler de çoğunlukta),
· Kutup Taklası ile İstanbul Kudüs’ün yerine geçecek,
· 2030 Kutup Taklası sonrası güneş batıdan doğacak,
· En son kutup taklası Hz. Yuşa zamanında oldu,
· Göbekli Tepe ile Kutup Taklası arasında bağ var,
· Normalde 7,6 titreşim olan Shuman Rezonansı 12’lere çıktı, 13 olduğunda Kutup Taklası,
· Kuzey Kutbu’nun 40°lik açıya olan göçü sürüyor. Sadece 13,42 mil (21 km) sonra daha zayıf elektromanyetik kalkan hatları ve beraberinde Kutup Taklası.
Diye sosyal medyada devam edip giden paylaşımlar…
Hangisi doğru, hangisi yanlış?
Neye inanalım?
Nerede yazıyor?
Araştırıp, araştırmamak size kalmış.
Ben biraz kafamı dinleyeceğim.
…