Utku KABAKCI'nın 6 Ekim 2023 tarihli yazısı: Politika ve Futbol Kurumlarının Benzerlikleri 

Politika ve futbol kurumları her ne kadar ayrı alanlar olsa da sahip oldukları ortak özellikler vardır. Ortak ve benzer vasıflara sahip olan siyaset ile futbol, zaman zaman birbirlerinin sahasına girmektedir. Bir alanda meydana gelen hareketlilik, diğerinin de dönüşmesinde etkili olma potansiyelini taşır. Futbol üzerinden insana dair çıkarımda bulunulduğunda varılan netice, bizi politik olanın bilgisine yakınlaştırabilir. Bu sebeple futbolu siyasal olandan soyutlayarak sadece bir spor branşı olarak görmemek gerekir.

Politika ve futbol kurumlarının başlıca benzerlikleri şöyle sıralanabilir:      

Siyaset ve futbol, insanları bir araya getirerek sosyalleşme gereksiniminin giderilmesi işlevini görür. 

Politikanın da futbolun da arkasında büyük bir ekonomi çarkı işlemektedir ve ikisi de profesyonelleşmiştir. 

Siyasette de futbolda da liderler, öncüler ve efsaneler mevcuttur. Efsaneleştirilen isimler birer değer hâline getirilerek kutsallaştırılır. 

Politikada ve futbolda mağlup edilmesi gereken rakipler vardır. Bu yüzden çalışılarak her zaman için mücadele etmeye hazır bir ruh hâlinde olunmalıdır.

İki uğraş sahasında da aşırılar, fanatikler bulunur. Fanatikler, taşıdıkları aidiyet duygusu ile var olduklarını hissederler. Aşırılıklarının nedenleri kazındığında en temelde var olabilme krizinin yattığı görülecektir.

Siyasette de futbolda da insanları harekete geçiren temel motivasyonlar ön plandadır. Bu motivasyonların başında; umut, zafer elde etme arzusu, mucize beklentisi, hırs, acı ve üzüntü gelmektedir. Her iki alanda da insanlar bu duygular üzerinden istenilen/beklenilen davranışlara yönlendirilir. 

Her iki uğraşta da şov olmazsa olmazdır. Çünkü bu kurumlar, kitlelerin ilgi ve talebine taliptir. Kitlesel dikkati canlı tutabilmenin en etkili tekniklerinin başında ise gösteri gelir. Bu yüzden her iki alanda da sergilenen performanslar tribünlere/kitlelere yöneliktir. Özellikle de günümüzde siyasette ve futbolda medya pratiklerine uygun hareket edilir. Çünkü kitleye ulaşabilmenin yolu, kitle iletişim araçlarından geçer. Medyada daha fazla görünür olabilmek ise ortaya koyulan performansların toplamı olan şovun göz alıcılığı ile doğru orantılıdır.  

Şüphesiz politika ve futbol alanlarının taşıdığı daha pek çok ortaklık sayılabilir. Ancak burada kanaatimce mühim olan husus, futbol üzerinden insan davranışlarına ilişkin bir çözümlemede bulunurken bunun aynı zamanda politik olan ile bağının kurulabiliyor olmasıdır.