Utku KABAKCI'nın 6 Kasım 2024 tarihli yazısı: Siyasal İletişim ve Yeni Medya

İleri teknoloji ve dijitalleşme, siyasal iletişim süreçlerinde köklü değişiklikler meydana getirmeye başladı. Geleneksel medyanın hâkim konumunu yitirdiği iddiasını dillendirenlere katılmamakla birlikte yeni medyanın politik iletişimdeki öneminin ıskalanmasının da hata olacağı kanaatindeyim. Çünkü sosyal medya platformlarının yükselişinin politikacıların, partilerin ve diğer siyasi aktörlerin diyalog gruplarına mesajlarını ulaştırma stratejileri üzerindeki etkisi yadsınamaz hâle geldi. Bu durum, politika yapıcılar ve kullanıcılar için bazı fırsatlar sunarken kimi riskleri de beraberinde getirdi.

Bilhassa seçim dönemlerinde hız verilen siyasi kampanyalara sosyal medya üzerinden yürütülen iletişim çalışmaları ile büyük bir ivme kazandırmak mümkün. Anlık geri bildirime imkân tanıyan sosyal medya sayesinde siyasal iletişim faaliyetlerini parçalara ayırarak daha hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş hâle getirmenin önü açıldı. Bunun yanı sıra yapay zekâ destekli uygulamalara veri analizi yaptırılmaya başlanmasıyla birlikte kullanıcıların, seçmenlerin tutum ve davranışlarının açıklanması hususunda da epey yol katedildi. Sosyal medya üzerinden toplanan verilerle seçmen davranışlarının çözümlenmesi rey verecek olanların ilgi alanlarına ve gereksinimlerine uygun içerikler üretmeyi kolaylaştırdı. Üstelik söz konusu içerikler yine sosyal medya platformları üzerinden pazarlanabilir hâle geldi. Yani dijitalleşme ve sosyal medya, verinin toplanması, işlenmesi ve dolaşıma sokulması işlerinin tek bir çatı altında toplanmasını sağladı.

Her ne kadar sosyal medya platformları politikacılar ile seçmenleri bir araya getiren yeni agoralar olarak sunulsa da bu değişimin bazı iktisadi, sosyal ve etik problemleri olduğu göz ardı edilmemelidir. Siyasal aktörlerin yüksek teknolojinin getirdiği imkânlardan faydalanarak iletişim stratejilerini şekillendirirken hukukun ve etiğin sınırlarını aşmamaları için gerekli denetim mekanizmalarının işletileceği bir sistem kurulmalı ve toplumdaki çeşitli sebeplerden kaynaklanan dijital eşitsizlik sorununun en aza indirgenmesi için mücadele verilmelidir.