Utku KABAKCI'nın 22 Mayıs 2024 tarihli yazısı: Yapay Zekâ ile Ekonominin Dönüşümü

Tarih, devrim niteliğindeki teknolojik sıçramaların ekonomi alanını dönüştürmemesinin mümkün olmadığını bizlere gösteren örneklerle dolu. Bugün için yapay zekâ devrimi olarak isimlendirebileceğimiz çok kritik bir eşikte bulunuyoruz. Dijitalleşme ve yapay zekâ alanındaki yeniliklerin de tıpkı kendilerinden önceki teknolojik devrimler gibi iş yaşamını etkilemesi ve meslekleri dönüştürmesi kaçınılmaz. Bu sebeple pek çok insan, yakın gelecekte işlerini kaybedeceğinden endişe ediyor. Çünkü artık yapay zekâ destekli akıllı makineler, bugüne kadar insanlar tarafından yapılan pek çok rutin işi icra edebilecek donanıma sahip.

Çalışanların yerine makine ve algoritmaların geçeceği ve bunun büyük bir istihdam problemi doğuracağına ilişkin kaygıların yersiz olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Ancak yapay zekânın iş yaşamına nüfuz etmesiyle kimi meslekler görece önemini yitirmeye başlarken bazılarının ise ön plana çıkacağının ıskalanmaması gerek. Yani daha önceki teknolojik yeniliklerde olduğu gibi yapay zekâ ile birlikte bugün için aklımıza bile gelmeyen ek ve yan değerler ortaya çıkacak. Bunlar ise birtakım yeni işler meydana getirecek. Üstelik ileri teknolojilerdeki gelişmelerin hızlanması ve zamanla kitleselleşmeye başlaması hem üretimdeki verimliliği artıracak hem de gündelik yaşamlarımızda karşılaştığımız birçok soruna çözüm olacak. Buradan yapay zekâ ile şekillenecek olan yeni ekonomik düzende gelirin ve refahın toplumlarda eşit bir şekilde dağılacağını iddia ettiğim anlaşılmamalı. Aksine kuvvetle muhtemel bu hususta simetrik değil, asimetrik bir işleyiş olacak. Fakat buna karşın teknolojik yeniliklerin maliyetinin düşmeye başlaması ve toplumun bütününe yayılmasıyla birlikte sağlayacağı yararlardan az ya da çok tüm kesimler istifade etmeye başlayacaktır.

Önemli olan husus, yapay zekânın ekonomi merkezli değerlendirmesini yaparken temkinli olmakla birlikte karamsarlığa kapılmamak gerektiğini kavrayabilmek. Yapay zekâ alanındaki gelişmeleri geri çevirmek mümkün olmadığından, söz konusu yenilik ve etkilerin de henüz fragman olduğunu hesaba katarsak iş dünyasında alınabilecek en doğru konumun adapte olmak olduğu çok daha kolay bir şekilde idrak edilecektir.